Logo Agora - Landelijke Beroepsvereniging Vrijwilligerswerk

AGORA, Postbus 13, 4100 AA Culemborg
Secretariaat Brenda Leenders: 06 - 51382718
E-mail: info@agora-beroepsvereniging.nl

Innovatief Vrijwilligersmanagement opleiding start in najaar weer

Vrijwilligersmanagement is een VAK! Behoefte aan versterking van jouw rol als vrijwilligerscoördinator? De post-Bachelor Opleiding Innovatief Vrijwilligers Management gaat in het najaar weer van start. Kijk voor meer informatie op 

Net zoals in voorafgaande jaren ontvangen AGORA leden een korting van 100,00 euro bij deelname.

Op de webiste van de Hogeschool Utrecht vind je meer informatie.

Lees meer: Innovatief Vrijwilligersmanagement opleiding start in najaar weer

Het nieuwe regeerakkoord en vrijwilligers(werk)!

Graag willen we onderstaand regeerakkoord van 10 oktober j.l., toegestuurd door het NOV, met je delen plus de punten die betrekking hebben op vrijwilligers(werk). 

Je kunt hier het regeerakkoord downloaden: https://www.kabinetsformatie2017.nl/documenten/publicaties/2017/10/10/regeerakkoord-vertrouwen-in-de-toekomst 

Punten uitgelicht voor wat betreft vrijwilligers(werk)

  1. Vrijwilligers die werken met mensen in een afhankelijkheidsrelatie krijgen gratis VOG.
  2. Onbelaste vrijwilligersvergoeding gaat omhoog met 200 euro
  3. Vrijwilligers in schuldhulpverlening nemen ook een belangrijke plek in.
  4. Politie en brandweer krijgen extra ondersteuning in het werken met vrijwilligers
  5. Met zorgaanbieders, zorgverleners, verzekeraars en toezichthouders zetten we met schrapsessies fors in op minder bureaucratie en minder regels. Met gemeenten organiseren we ook een schrapsessie met vrijwilligers en mantelzorgers.
  6. Vrijwilligerswerk door nieuwkomers staat er ook in.
  7. Bij waardig ouder worden staat vrijwilligerswerk benoemd in de begroting.
  8. Het kabinet biedt ruimte aan initiatieven van burgers en verenigingen in de samenleving. In overleg met gemeenten willen wij daarom via een Right to challenge-regeling burgers en lokale verenigingen de mogelijkheid geven om een alternatief voorstel in te dienen voor de uitvoering van collectieve voorzieningen in hun directe omgeving. Daarbij gaat het om zaken als het onderhoud van een park, het beheer van sportvelden of andere maatschappelijke voorzieningen. Daarnaast gaan we samen met enkele gemeenten experimenteren met een recht op overname, waarbij lokale verenigingen of buurtbewoners het eerste recht krijgen om maatschappelijke voorzieningen over te nemen en de bijbehorende functie voort te zetten.

Samenwerking met AdSysCo en Pro-Feel

We zijn heel blij om jullie te kunnen meedelen dat AGORA-beroepsvereniging een samenwerking is aangegaan met AdSysCo en Pro-Feel.

Van oudsher is AdSysCo automatiseerder en inmiddels een kenniscentrum geworden als het gaat om het creëren van nieuwe oplossingen binnen de zorg en welzijn.

Pro-Feel levert een bijdrage om te innoveren en te vernieuwen in het sociaal domein. Professionals krijgen hier een podium om contacten te leggen, te netwerken en bij elkaar ‘in-de-keuken-te-kijken’, om zo een bredere visie te krijgen op dienstverlening aan de burger.

  ADSYSCOpro feel

De samenwerking tussen deze twee partijen zorgt ervoor dat AGORA-beroepsvereniging straks op het gebied van “digitale verbindingen” mooie stappen kan gaan zetten en  jullie (de voor ons zo belangrijke leden) meer betrokken worden bij de activiteiten van onze beroepsvereniging.

Op 7 november tijdens het AGORA-congres zullen we de samenwerking officieel aftrappen met een Kick-off, maar voor die tijd organiseren wij al gezamenlijk activiteiten.

Om een eerste invulling te geven aan de kerngroepen, het netwerken en voor iedereen inzichtelijk te maken hoe AdSysCo en Pro-Feel werken en wat dit voor ons als AGORA-beroepsvereniging betekent, organiseren we gezamenlijk 5 Meet & Greets. Deze Meet & Greets zijn bedoeld voor AGORA-leden en worden door AdSysCo kosteloos aan ons en dus aan jullie aangeboden!

 • Donderdag 5 oktober De Gastfabriek Alkmaar, regio Noord Holland

 • Dinsdag 10 oktober of In de Roos ’s-Hertogenbosch of Werkwarenhuis ‘s-Hertogenbosch, regio Zuid

 • Donderdag 12 oktober Giftcity City Café Zwolle, regio Noord

 • Dinsdag 17 oktober Cuzina met Stichting Rotterdam Kookt (is gehuisvest in gebouw De Ooievaar), regio Zuid Holland en Zeeland

 • Donderdag 26 oktober De Postkamer, Nijkerk, regio Midden

Aanmelden (minimaal 1 week van te voren i.v.m. catering) kan via het aanmeldformulier.

Voor meer informatie en het dagprogramma zie het pdf bestand: pdfInfoMeetGreet_v4.pdf

Terugblik op de Meet & Greets!

Alle vijf de Meet & Greets zijn geweest! In Alkmaar, Zwolle, Den Bosch, Rotterdam en Nijkerk waren geslaagd: de ontmoeting, de verbinding en de wil om onszelf te vernieuwen.

Een sfeerimpressie: 

 FullSizeRender

 

 

 

Terugblik Congres Trots op je beroep! 7 november 2017

Afgelopen 7 november was ons jaarlijkse AGORA-congres, dit jaar met het thema Trots op je beroep. Vanuit het hele land zijn leden naar Utrecht gekomen om letterlijk in het hartje van het land onder de Dom van elkaar en de sprekers te leren en geinspireerd te worden rond dit thema.
 
Veel impressies worden ook gedeeld op ons digitale platform, maar ook hier (en op social media) een korte terugblik.
De insteek was met het thema Trots op je beroep! op praktische, serieuze, maar ook humoristische wijze aan de slag te gaan. Hoe laat je zien dat je trots bent en hoe zet je je over je bescheidenheid heen?
 
De dagvoorzitter Ad-Just Bouwman, samen met Toos en pianist Marco hebben met veel humor, improvisatie en muzikale omlijsting ons door de dag en het thema heengeleid. Maar dat niet alleen, zij gaven ook de workshop: Omgaan met mensen en lastige situaties. Door middel van improvisatie en de inbreng van de deelnemers zijn ze aan de slag gegaan met lastige situaties. Hoewel elke situatie natuurlijk anders is, zijn er altijd ezelsbruggetjes en principes die je op elke lastige situatie kunt toepassen. Wat zijn je aannames en welk oordeel heb je. En zit je in je emotie of heb je het over de inhoud? En dat allemaal aan de hand van vrijwilliger Jan.
 20171107 111441
Jouri Schoemaker heeft in zijn workshop de leden meegenomen in de kunst van de elevatorpitch. Als winnaar het van het NK elevatorpitch en als ondernemer weet hij als geen ander hoe je je doelgroep of gesprekspartner mee kan nemen in je verhaal en jouw boodschap. In zijn workshop heeft hij ons aan het werk gezet met ons eigen verhaal en de boodschap. En dan met name het belang van je doelgroep en het spreken van hun taal. En dan oefenen, oefenen, oefenen.
 
Na de lunch gaf Britta Lasse een inspiratiworkshop Hoe pak je invloed? Aan de hand van voorbeelden en momenten om ervaringen te delen met de buurvrouw of -man, heeft ze ons aan het denken gezet over onze cirkels van invloed en betrokkenheid. Maar ook concreet over welke 1 kleine stap wij binnen 24 uur gaan zetten om ons doel te bereiken. Pianist Marco heeft in ieder geval in zijn cirkel van invloed vergroot door Britta te muzikaal te ondersteunen. 
Het landelijke congres hebben we ook aangegrepen om de samenwerking die wij zijn aangegaan met AdSysCo en Pro-Feel van harte te bekrachtigen! Dankzij hen kunnen de leden van AGORA uit alle uithoeken elkaar ook vinden als we geen landelijke congresdag hebben.
 
De afsluiting van de dag was wederom in handen van Ad-Just, Toos en Marco. Zij sloten af met de "coördinator vrijwilligers" musical waarin zij in sketches en liedjes de ervaringen van de dag hebben verwerkt. Humor bindt en werkt inspirerend: twee termen die in ons vak ook zo belangrijk zijn! 
 
Leden van AGORA kunnen de presentaties en samenvattingen van de workshops en filmpjes van de musical vinden op ons digitale platform.
 
Regionieuws

Categorie: Regionieuws

Vacatures

Categorie: Vacatures

Kalender

April 2018
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6