Werk je met vrijwilligers en wil je je kennis vergroten, je netwerk uitbreiden en aan de slag met een innovatief project? Dan is deze leergang perfect voor jou!
Waarom deze leergang? Het begeleiden en ondersteunen van vrijwilligers is een vak apart. Het vraagt om een duidelijke visie en het vermogen om verbindingen te leggen tussen mens, werk en samenleving. Vrijwilligerswerk is overal om ons heen en speelt een cruciale rol in onze maatschappij.
Wat kun je verwachten?
Praktijkgericht en direct toepasbaar Wat je leert, kun je meteen toepassen in je werkomgeving. Of je nu werkt in zorg/welzijn, bij een gemeente, sportvereniging, cultuur, natuur, educatie of een andere sector met vrijwilligers, deze opleiding is voor jou bedoeld.
Succesverhalen Deelnemers hebben onder andere gewerkt aan het versterken van netwerken rondom cliënten, de samenwerking tussen professionals en vrijwilligers, en de verbinding tussen bedrijfsleven en vrijwilligersorganisaties.
Programma
Onze docenten zijn specialisten in hun vakgebied en combineren onderwijs met praktijkervaring, waardoor ons onderwijs altijd actueel en relevant is. De studiebelasting is ongeveer 6-8 uur per week, inclusief bijeenkomsten.
Meer weten? Bezoek de online open avond op dinsdag 10 juni en meld je aan: Innovatief Vrijwilligersmanagement (cursus) - Online open avond . Of meld je direct aan voor de leergang: aanmelden-cursus
Voor vragen kun je mailen naar
We zien je graag in september bij de Leergang Innovatief Vrijwilligersmanagement aan de Hogeschool Utrecht!
Jullie zullen het de laatste weken of maanden vast al gehoord of gelezen hebben: half maart verschijnt het nieuwe Basisboek werken met vrijwilligers , voorheen Basisboek vrijwilligersmanagement. Willem-Jan de Gast en ik hebben vorig jaar een sterk herziene versie geschreven van dit woudlopershandboek voor coördinatoren vrijwilligerswerk. Een boek dat door coördinatoren vaak kortweg Het Basisboek wordt genoemd, om de bijbelachtige status van het boek te onderstrepen. Ik kan jullie zeggen: het was een eer en een missionaire opdracht om deze vrijwilligersbijbel te mogen herschrijven! En het was een beetje jammer van de zomervakantie.
Maar over die titel wil ik het met jullie hebben. Die is namelijk veelzeggend anders dan alle vorige edities. Ik weet dat jullie het als vakgenoten over Het Basisboek hebben, maar officieel was de titel altijd Basisboek Vrijwilligersmanagement. Met bij de derde editie uit 2009 de vrij directieve ondertitel Werven, sturen en motiveren en bij de vierde editie uit 2018 de meer coachende ondertitel Aansturen, begeleiden en ondersteunen. Titel en ondertitels als weerspiegeling van de tijd. En nu bij de vijfde editie uit 2025 ineens radicaal geen ‘Vrijwilligersmanagement’ meer op de cover. Dat is niet voor niets, zullen jullie begrijpen.
Want vrijwilligerswerk verandert, en de manier waarop we ernaar kijken misschien nog wel meer. Dat vraagt om nieuwe taal. Nieuwe taal die laat zien dat het niet gaat over het managen van vrijwilligers maar om het meebewegen en benutten van vrijwillige energie. Dat het gaat om het mogelijk maken van georganiseerde medemenselijkheid, om mensen verbinden rondom een gedeeld doel. Dat coördinatoren -maar ook voorzitters, community librarians en initiatiefnemers in de wijk- zorgen voor omstandigheden waarin mensen betekenisvol kunnen zijn en zin kunnen geven aan hun leven. En daarom gaat het om samen werken -en leven- en niet om managen. Weg met dat woord, al is dat nog wel degelijk een kern van jullie vak.
Mede namens Willem-Jan wens ik jullie veel leesplezier, maar bovenal veel stromende vrijwillige energie. Dankzij jullie wordt meer betrokkenheid in actie omgezet, kunnen vrijwilligers floreren en kan gemeenschapszin en zingeving bloeien. Wij hopen dat we met het Basisboek werken met vrijwilligers jullie vak -en daarmee de wereld- mooier helpen maken!
David Wijnperle | Doeldenker | www.doeldenker.nl
Te verkrijgen via Boom Uitgevers: Basisboek werken met vrijwilligers (5e editie) | De Gast, Wijnperle | 9789046909027 | Boom .
Deze netwerkers zijn de kwartiermakers van hun regio en/of specialisme. Soms zijn deze netwerken verbonden door de sector waarin de coördinatoren werkzaam zijn (bijvoorbeeld ziekenhuizen); vaak is de kracht van een lokaal netwerk juist de diversiteit aan sectoren. Binnen deze netwerken komen onze (on)betaalde Coördinatoren Vrijwilligerswerk samen om met elkaar te delen, te inspireren, leren en netwerken.
Zie hieronder voor het overzicht en kijk waar jij je bij aan zou willen sluiten!
AGORA kent 5 Kernregio’s waarbinnen diverse netwerken actief zijn:
Voor contactgegevens van de netwerken binnen jouw regio: neem contact op met Gepke Keizer-Reiffers):
De regionale krachtige netwerken dicht(bij) huis versterken de eigen kracht van de Coördinatoren Vrijwilligerswerk, welke vaak een solistische functie hebben. Tijdens het regionale netwerkoverleg ontmoeten ze elkaar, komen ze samen om met elkaar informatie te delen, om elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Belangrijk om te realiseren is dat het krachtig zijn twee kanten op werkt. Een krachtig netwerk geeft sterke coördinatoren en deze coördinatoren bieden vanuit hun netwerk weer passende steun aan vrijwilligers en burgers binnen het sociaal domein.
AGORA streeft ernaar om binnen elk netwerk een ambassadeur als aanspreekpunt te hebben. De ambassadeur is hét gezicht van AGORA binnen een regionaal netwerk.
De ambassadeur is onze voelspriet binnen het netwerk van een regio en/of sector. Door actief deel te nemen aan de bijeenkomsten van het regionale netwerk spreken zij met collega’s Coördinatoren Vrijwilligerswerk over zaken die ertoe doen. Daarnaast zetten zij zich in voor deskundigheidsbevordering, elkaar verder helpen binnen het netwerk en een betere lokale samenwerking (bijvoorbeeld tussen formele & informele zorg).
Als ambassadeur zet je AGORA op de kaart binnen jouw eigen regio!
Voor vragen en meer informatie rondom de netwerken en het ambassadeurschap: neem contact op met Gepke Keizer – Reiffers (
In 2021 is AGORA gestart met het “online spreekuur” voor alle leden van AGORA en belangstellenden waar we per thema een landelijke expert en/of ervaringsdeskundige collega’s uitnodigen. In het café kunnen vragen gesteld worden, cases en ideeën over het thema worden gedeeld en er worden inzichten verkregen waar je mee verder kunt.
Donderdag 15 mei;
Thema: De Toekomst van de vrijwillige inzet
Barkeeper: Suzanne de Baere.
Tijd: 13.30 tot 15.30 uur.
Donderdag 2 oktober;
Thema: Wegwijzer Samenwerken met vrijwilligers in het Team van de Toekomst.
Barkeepers: Marleen van Gerven, Loreen Loman en Sharon de Wildt.
Tijd: 13.30 tot 15.30 uur.
Maandag 3 november;
Thema: wordt nog nader bepaald
Barkeeper: Berendineke Steenbergen
Docent-coördinator opleiding Action Learning Vrijwilligersmanagement, Pons Academie
Tijd: 13.30 tot 15.30 uur.
De vergaderstukken, alleen toegankelijk voor leden, staan hier klaar op het besloten platform van de NOV...
We nodigen je van harte uit voor de Ledendag en de ALV van AGORA-Beroepsvereniging! Praat mee over de toekomst van onze vereniging en laat je verrassen door inspirerende en ontspannende workshops. Dit wordt dé dag om elkaar te ontmoeten, te praten over de toekomst van AGORA, om samen even op te laden en om energie te krijgen.
Ochtend
Een vereniging maak je samen, en dat blijkt soms lastig in een kleine vereniging als AGORA. Het is nodig om samen na te denken, en om op kort termijn een besluit te nemen. We gaan samen praten over hoe we (nu en in de toekomst) vorm kunnen geven aan het ‘Verenigen van Vakgenoten’.In gesprek met elkaar verkennen we wat wij waardevol vinden in AGORA. Op basis daarvan gaan we in wisselende groepen een beeld vormen over de toekomst van AGORA. De grote vraag is: in welke organisatie-of organiseervorm kunnen we de dingen blijven doen die voor coördinatoren waardevol zijn? Hoe ziet dat er concreet uit, en wat zijn de voor-en nadelen van de verschillende vormen?
We starten deze verkennende reis op de Ledendag van 3 april, en in de loop van 2025 willen we samen toegroeien naar een besluitmoment over AGORA. De reis maken we onder de leiding van David Wijnperle én met behulp van onze samenwerkingspartners Suzanne de Baere, Willem Jan de Gast en Berendineke Steenbergen.
Middag
Het begin van de middag staat in het teken van een Proeverij en Verwennerij. In de Proeverij en Verwennerij staan workshops voor je klaar. Kom proeven en laat je verwennen! Want goed zorgen voor je vrijwilligers, is allereerst goed zorgen voor jezelf!
Het tweede deel van de middag staat in het teken 35 jaar AGORA en de ALV
We kijken terug en vooruit, maar nog belangrijker ...
Onder de aanwezigen wordt 3 x het boek van Willem Jan de Gast en David Wijnperle verloot
Secretaris
E-mail:
Tel. 06 - 21 29 52 60 (Gepke Keizer-Reiffers, stuur een Whatsapp-bericht of spreek de voicemail in)
IBAN: NL81 INGB 0006 1811 48
KvK: 40 48 15 11
Categorie: Regionieuws
Wat fijn dat je interesse hebt om de kracht van AGORA te komen versterken. Wij kunnen jouw hulp goed gebruiken. Je kan kiezen uit de onderstaande taken/vacatures, waarvan de meeste eenvoudig gecombineerd kunnen worden met je huidige (on)betaalde functie. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van AGORA. Wil meer inhoudelijke informatie? Klik dan door naar de uitgebreidere vacature omschrijving.